Ga naar boven

De PSD2 is een Europese betaalrichtlijn die bedrijven toegang geeft tot het betalingsverkeer van consumenten. Met deze nieuwe wet wil de EU de concurrentie en innovatie in het Europese betalingsverkeer vergroten.

Hiermee kunnen bedrijven bijvoorbeeld inzage krijgen in bankrekeningen, bestedingspatronen, stortingen van consumenten. Maar het gaat nog verder, consumenten kunnen hun betalingsverkeer nu ook door andere bedrijven laten uitvoeren en zullen er straks bedrijven zijn die nieuwe betalingsdiensten starten die mogelijk goedkoper of efficiënter zijn.

De banken mogen bedrijven alleen toegang geven wanneer de consument daar expliciet toestemming voor geeft. Deze toestemming kun je ook elk moment weer intrekken waardoor diezelfde bedrijven de toegang weer wordt ontzegt. Bovendien bepaalt de consument ook nog eens wélk bedrijf in diens gegevens mag neuzen en wie niet. Wanneer je helemaal niets doet krijgt niemand anders toegang tot jou gegevens. De consument staat dus aan het roer.